Search bar menu

Colruyt Group opent nieuw logistiek centrum in Ath/Lessines

In 2015 opende Colruyt Group zijn nieuwe logistieke centrum in Ath/Lessines. De site ligt in de industriezone Orientis. Het logistieke centrum is vooruitstrevend op het vlak van duurzaamheid. Bovendien is het een unieke combinatie tussen een klassiek en een geautomatiseerd distributiecentrum. De site kwam er dankzij de steun van de Europese Unie en het Waalse Gewest. Het is bedoeld voor producten met een hoge rotatie en stelt 500 medewerkers tewerk in de eerste lanceringsfase.

Drie entiteiten werken samen: uniek in logistiek

Het logistieke centrum van Ath/Lessines is een moderne en geïntegreerde site. Er is een klassiek distributiecentrum (23.000 m²), een automatisch opslag- en rondhaalmagazijn (5.000 m²) en een retourcentrum (9.000 m²). En het is de combinatie van die drie entiteiten die het logistieke centrum van Ath/Lessines zo uniek maakt.

Dit logistieke centrum is gericht op de receptie, het opslaan en rondhalen van producten met een hoge rotatie, zoals drank, melk, chips, toilet- en huishoudpapier en servetten.

Indrukwekkende cijfers

Ath/Lessines is een technologisch hoogstandje. De hoogbouw die 33 m hoog is, werk automatisch. De kranen receptioneren de palletten, slaan ze op en halen ze rond voor het leveren. De manuele rondhaalzone kan elke dag zo’n 240.000 colli’s behandelen. Dat zijn er twee per seconde. Het automatische opslag- en rondhaalmagazijn behandelt zo’n 450 palletten per uur. Alles samen kunnen zo’n 30.000 palletten gestockeerd worden. Elke dag vertrekken er 250 vrachtwagens naar de winkels.

Het meest duurzame logistieke centrum van het land

Dit logistieke centrum is zo duurzaam mogelijk gebouwd. Zo hebben de gebouwen zonnepanelen. Die produceren voldoende groene energie om het jaarlijkse verbruik van 70 gezinnen te dekken. Daarnaast is er ook led-verlichting, een opvangsysteem voor regenwater en een ventilatiesysteem met warmterecuperatie. De site heeft ook een bloemenweide van 32.000 m² en een insectenhotel. Er zijn zo’n 16.000 bomen en planten op de site.

En in het retourcentrum wordt een groot deel van het afval gesorteerd (o.a. plastic, karton en glas). Daarnaast ligt het nieuwe centrum dicht bij een ander distributiecentrum van Colruyt Group, in Ghislenghien. Ook op die manier beperkt men het aantal kilometer.

Steun van het Waalse Gewest en de Europese Unie

Het logistieke centrum van Ath/Lessines kadert in het Marshallplan 2. Dat plan van de Waalse regering moet de industriële ontwikkeling en werkgelegenheid een boost geven. Daarom kan het logistieke centrum op financiële steun rekenen van het Waalse Gewest, zo’n 10 miljoen euro. Daar komt nog eens ruim 5 miljoen euro bij van de Europese Unie. Colruyt Group stelt 500 medewerkers te werk in het logistieke centrum van Ath/Lessines. We zoeken nog heel wat nieuwe medewerkers in de provincie Henegouwen voor zo’n veertig verschillende functies.