Search bar menu

Eindresultaat van het project "Benin rijst"

Voortaan verkoopt Colruyt geen "Collines" rijst meer in zijn winkels. In tegenstelling tot wat je zou denken, is dit uitstekend nieuws. Het betekent het einde van een project dat in 2006 in Benin gestart werd door de Collibri Foundation for education in samenwerking met Vredeseilanden, Uniriz-C en de organisaties van plaatselijke landbouwers van Kpataba en Tchetti. 

Bevorderd door de export

Het rijstteeltproject in de streek van Benin Collines was bedoeld om de plaatselijke economie te ontwikkelen. Door in de Colruyt winkels in België een afzetmarkt te verzekeren voor een deel van de productie wilden we vooral de productie stimuleren en de kwaliteit van de rijst verbeteren zodat ze zouden kunnen voldoen aan de vraag, ook op de nationale en regionale markt.

Steunend op de ervaring van Colruyt Group hebben de partners een systeem van interne controle opgezet. Er werden inspanningen gedaan voor de kwaliteit van de rijst, duurzame productietechnieken en sociale en organisatorische aspecten, allemaal voorwaarden die ertoe geleid hebben het FLO label (Fairtrade Labelling Organisations) te bekomen. Zo'n bevestiging vergemakkelijkt immers de toegang tot lonende markten.

Stijgende productie, kwaliteit en inkomsten

Door al deze initiatieven is de productie spectaculair gestegen; er wordt nu bijna 40.000 ton geproduceerd tegenover 6.000 ton in 2004. De kwaliteit is aanzienlijk verbeterd, o.a. dankzij de invoering van een nieuwe rijstsoort die voortaan met alle ingevoerde rijst kan concurreren.

Legitimiteit op de plaatselijke markt

Hoewel de export voor Colruyt beperkt was, heeft het de producenten toch de mogelijkheid gegeven om nationaal zichtbaar en legitiem te worden. De rijst kon in Benin op de markt gebracht worden onder de naam "Saveur Bénin". Het merk wordt nu overal in het land verdeeld en kan concurreren met de Aziatische rijst. Bovendien heeft de betere kwaliteit en grotere productie een prijsstijging voor gevolg gehad; de rijst kost 60 CFA-frank per kilo, wat de levenskwaliteit van de producenten ten goede komt.

Het werk van vrouwen

Het project heeft ook bijgedragen tot de emancipatie van de vrouwen. Zij zijn immers bijzonder gespecialiseerd in het stomen van rijst. Vandaag maken zij een eigen rijst, die vrij is van steentjes, insecten en andere onzuiverheden dankzij de 5 moderne stoomcentra die in de regio gebouwd werden.

Opleiden om blijvend te maken

Vandaag, nu de rijst van Benin een afzetmarkt op het eigen grondgebied gevonden heeft en het professionalisme van de plaatselijke producenten bewezen is, is de FLO certificatie geen must meer. De uitgevoerde hoeveelheden waren niet groot genoeg qua volume om de kost van het label te dragen. Daarom brengt Colruyt de rijst van de Collines niet meer op de markt. Via haar Collibri Foundation for education blijft Colruyt Group echter actief in de regio met investeringen in de opleiding van jongeren uit de betrokken landbouwfamilies. Het programma bestaat uit 3 cycli van opleiding in de biologische en integrale rijstteelt voor zo'n 30 jonge mensen uit families van rijsttelers van de coöperatieve UNIRIZ-C.