Search bar menu

Eoly steunt Leuvense studenten en hun zonnewagen

Zonne-energie: je kan er je gsm mee opladen of je douchewater opwarmen. En wist je dat je met zonnepanelen ook een auto kan doen rijden? De technologie voor zonnewagens is voorlopig nog niet geschikt voor personenwagens. Maar wie weet, over tien jaar kan dat helemaal veranderd zijn. Studenten over de hele wereld bouwen nu al hun eigen zonnewagens en nemen het tegen elkaar op in races van duizenden kilometers. Eoly sprong met plezier mee op de kar: onze groene-energieproducent is in 2017 een jaar lang een van de officiële partners van het Belgische Solar Team.


Punch Powertrain Solar Team
 

Sinds 2005 heeft België een eigen Solar Team: 21 ingenieursstudenten van de KU Leuven. Zij ontwerpen en monteren hun eigen zonnewagen en nemen deel aan verschillende internationale wedstrijden. Het hoogtepunt van het Solar Team is de World Solar Challenge, een tweejaarlijkse, internationale race dwars door Australië. De zonnewagens moeten zo’n 3.000 km afleggen in verschillende etappes en rijden helemaal van het noordelijke Darwin naar Adelaide in het zuiden.

Tot 120 kilometer per uur
 

Om te mogen deelnemen aan de World Solar Challenge moet de zonnewagen voldoen aan een aantal criteria. De hoeveelheid zonnepanelen, de afmetingen, de zithouding van de bestuurder … En natuurlijk moet de wagen (en de chauffeur) ook de Australische wegcode respecteren. Met al die regels in het achterhoofd bouwde het Leuvense Solar Team de Punch Two.

Specificaties van de Punch Two (2017):

  • 130 kg (30 kg lichter dan de voorganger Punch One)
  • 4 m² zonnepanelen
  • Topsnelheid van 120 km/u
  • Gemiddelde snelheid van 80 km/u
     

De studenten maakten niet minder dan 500 ontwerpen voor hun zonnewagen. Te begrijpen, want in een race moet alles goed zitten: van aerodynamica tot zonnepanelen.

Meer lezen over de activiteiten van Eoly >

solarteam

Samenwerken met Eoly
 

Waarom Eoly een officiële partner van het Solar Team werd? “We willen inzetten op innovatie en duurzame technologie”, vertelt Stephan Windels, business unit manager van Eoly. “Vooral de ondernemingszin en dynamiek van de studenten heeft ons overtuigd. Plus, hun avontuur toont dat hernieuwbare energiebronnen veel toekomstperspectieven bieden.” En de samenwerking stopt nog niet meteen. Voor de World Solar Challenge van 2019 wil Eoly samen met de studenten de koeling van de zonnepanelen verbeteren.