Search bar menu

Houdbaarheidsdata

‘Te verkopen tot’ geschrapt

Bij eigenmerkproducten werd naast de wettelijk verplichte data (‘tenminste houdbaar tot’ en ‘te gebruiken tot’) nog een extra datum gebruikt: ‘te verkopen tot’. Die datum was in feite alleen van belang voor de interne werking, maar zorgde vaak voor verwarring voor de klant. Veel producten werden onterecht weggegooid omdat de klant dacht dat ze niet meer houdbaar waren.

Sinds maart 2013 werd de ‘te verkopen tot’-datum dan ook afgeschaft. De klant werd hiervan op de hoogte gebracht via de folders. 

4 dagen versheid

Colruyt Group wil klanten voldoende tijd geven om hun product te gebruiken voor de datum vervalt. Daarom werden producten vroeger 3 dagen voor de vervaldatum (of voor de ‘te verkopen tot’-datum in het geval van eigenmerkproducten) uit de rekken gehaald. Sinds maart 2013 hebben we dat aangepast naar 4 dagen.

Toch levert dat geen extra afval op. Op de dag van de omschakeling was er wat meer voedselverlies, maar dankzij ons efficiënte automatische voorraadbeheer is dat tot die dag beperkt gebleven. En klanten hebben nu een extra dag om hun producten te gebruiken voor de vervaldatum.

‘Tenminste houdbaar tot’ versus ‘te gebruiken tot’

Weinig mensen kennen het verschil tussen de 2 soorten houdbaarheidsdata: 

• ‘te gebruiken tot’: na deze datum kan je het product niet meer veilig gebruiken. Vooral producten uit de versmarkt (zachte kazen, slamengeling, vlees, yoghurt, …)

• ‘tenminste houdbaar tot’: de kwaliteit van het product gaat achteruit, maar het product is daarom niet meteen een gevaar voor de gezondheid. Het gaat hier om producten zoals chips, appels, ingevroren vis, groenten in blik, harde kazen, … De klant moet het product zelf inspecteren op tekenen van bederf. Lijkt en ruikt het product normaal, dan kan je het product nog gebruiken.

We informeren klanten over dit onderscheid via affiches in de winkel. Zo gooien ze minder producten weg die nog eetbaar zijn.

 

Ontdek meer op de nieuwe website Duurzaam ondernemen.